Partikel využívame, aby sme rybu prilákali na lovne miesto v čo najkratšom čase.
Kedže sa často jedna o menšie zrniečka ryba sa väčšinou na tomto mieste zastaví a zbiera pripravené dobroty spoločne s ponúknutou nástrahou. Medzi môj obľúbený druh partiklu patri jednoznačne repka, kukurica, tigrí orech a konope. Medzi ďalší využívaný partikel môžem kľudne zaradiť pšenicu, hrach, cícer či arašidy. Pripravený partikel používam na 90 % mojich výprav. Hlavne v miestach kde vychádzam ku kŕmnemu miestu pomocou člna, prípadne na vnadenie partiklom využívam spomb.
Na stojatých vodách krmím prevažne repkou, zo začiatku lovu pridávam do kŕmenia kukuricu a následne mix peliet a boilies. Postupne po dni chytania hlavnou časťou kŕmnej dávky ostáva naďalej repka no množstvo kukurice ubúda. Samozrejme záleží to aj od toho ako ryby reagujú na zvolenú taktiku, koľko prichádza z lovného miesta záberov, pripadne či vidím na lovnom mieste pohyb ryby.
Na rieke využívam na vnadenie výhradne varenú kukuricu vo väčšom množstve a malé množstvo peliet. Samozrejme kŕmna dávka záleží na type rieky, určite na veľkej rieke je množstvo kŕmnej dávky odlišná ako na malej riečke.
Postup prípravy jednotlivých druhov partiklu sa odlišuje, preto som sa rozhodol pripraviť jednoduché zhrnutie prípravy pre spomenuté druhy partiklu.
Repka-repka urýchľuje trávenie rýb. Pripraviť ju môžeme 2 spôsobmi. Buď repku namočíme a necháme odstať alebo ju sparíme horúcou vodou (ja uprednostňujem sparenie).
Kukurica-kukuricu využívam nielen na kŕmenie , ale často na ňu aj chytám. Príprava spočíva v namočení kukurice minimálne 24 hod. Ideálne je kukuricu namacať aj 48 hod. Následne ju varím až kým nezmäkne. Uvarenú kukuricu nechám par dni vo vedre na tmavom mieste, kedy začne kvasiť. Vtedy je ideálna pre použitie.
Tigrí orech- tigráč namočím na minimálne 24 hod. a potom ho varím približne 30 minút. Po preliatí do vedra nechám tigráč fermentovať. S kŕmením to veľmi ale nepreháňam, používam len malé dávky.
Konope, pšenica, cícer,arašidy – príprava je podobná ako pri kukurici. 24 hodinové namočenie a následne varenie až do zmäknutia v prípade ciceru a konope. Pšenicu a arašidy varime približne 30 minút.